Hvilket aggregat bør jeg velge for min leilighet, bolig eller virksomhet?


 Dette er det mange kunder som spør seg selv eller oss om. Tenkte derfor å lage en liten guide for deg der hjemme slik at det blir enklere å velge seg ut det aggregatet som passer nettopp ditt behov. Det finnes mange forskjellige produsenter og leverandører der ute med ulikt design, spesifikasjon, funksjon og selvsagt for ulike boligstørrelser. Vi tar i denne guiden for oss aggregater beregnet for boliger og mindre næringslokaler.

  • Hvor stort areal skal ventileres?

Ja, dette er helt klart det viktigste spørsmålet man bør stille seg, det er dette som danner grunnlaget for hvor stort aggregat du minimum trenger. Det skader ikke å overdimensjonere, hvor du senere kan ha mulighet for å bygge på.

Gå gjennom plantegning hvis du har, eller mål opp arealflaten for de ulike rommene. Byggteknisk forskrift Tek10 og 17, §13-1 sikrer tilfredsstillende luftkvalitet ved å sette minimumskrav til luftmengder ifht bruk, størrelse og romtype, det er derfor viktig at rominndeling på plan stemmer med virkeligheten når man beregner. Et underdimensjonert ventilasjonsanlegg vil derfor ikke kunne tilfredsstille kravene og du som kunde vil ikke få valuta for pengene du har investert. Det er også derfor det stilles krav til at prosjektering utføres av fagkyndig.  Et moderne ventilasjonsanlegg skal enkelt kunne forsere(øke) luftmengder ved behov, for eksempel ved dusjing eller vedfyring. Dette blir da ikke mulig hvis kapasiteten på anlegget allerede er oppbrukt. I tillegg vil slitasjen på anlegget øke på sikt dersom man tyner det maksimalt, ved konstante luftmengder.

Dersom du bestiller prosjekteringstjeneste av oss tar vi beregningene for deg og du kan se vekk ifra dette punktet.

  • Hvor kan aggregatet plasseres?

Alle aggregatene vi leverer kan plasseres på gulv og kaldtloft, forutenom kjøkkenmodellen som naturligvis kun er beregnet for kjøkken, plassert over platetopp. Se for øvrig produktguide. I tillegg kan noen modeller henges på vegg og i himling som nevnt i guiden. Hvis du ønsker å plassere aggregatet på kaldtloft, så er det ikke alltid at en såkalt «loftsmodell» er det riktige valget dersom det skulle være plassmangel. F.eks himlingsmodellen Nordic CL2-4 med sin lave byggehøyde har mange plasseringsmuligheter.

 Tenk alltid på at døren må kunne åpnes og at filterskift/service skal kunne utføres minst 1 gang pr år.
Personlig liker jeg derfor å plassere aggregat i teknisk rom, bod eller vaskerom dersom dette lar seg gjøre, i tillegg har man derfra mer kontroll på enheten. Plassering mot tilstøtende soverom bør unngås mtp. faren for vibrasjoner/støy.

  • Må aggregatet støydempes?

JA, definitivt. Selv om aggregatene er kompakte og stillegående fra utsiden, så kunne du enkelt hatt en samtale med partneren din gjennom rørsystemet fra et annet rom i en annen etg, dersom det ikke var støydempet. Bytt ut stemmen din med en viftemotor som går rundt, og tenk på lyden av luft i bevegelse så tenker jeg at vi er enig.
Pakkene våre er beregnet støydempet på alle 4 uttakene på aggregatet, i tillegg til oppholdsrom. Tenk også på dette dersom du kun skal skifte aggregat: du bør som minimum ha lyddemping på tilluft, avtrekk og avkast-stamme og forhåpentligvis er oppholdsrommene også støydempet. Lyddempere fås i fast og fleksibel utførelse,  se utvalget.

 

Oppdatert: 12.04.20.